Det märks att julen är i antågan....

När dem stackars granarna huggs ner till höger & vänster av tjuvhuggare i skogarna på annans mark, för att prydas inför julafton med pompa & ståt!
 
Inte ens granarna på Öppnaförskolan står säkra......
 
 
Har säkert placerats i något lämpligt litet dockhus ;)
 
/M
 
 
 
 
 

Vad blir det för mat?

Idag provar vi något nytt till lunch....
 
Jag har säkert ätit kroppkakor när jag var liten men har inget minne av det!
Jag har en nagelkund som pratat om palt & kroppkakor, men dem gör egna. 
Så när jag handlade igår såg jag av en slump denna förpackning & tänkte på henne, och att jag måste testa så jag vet vad kvinnan pratar om :)
Man kunde antingen steka eller sjuda dem varma 10 min i vatten, så jag gjorde båda två för att testa vad som var godast!
 
Vart nyfiken på vad det är för skillnad på kroppkakor & palt...så här har ni direkt från wikipedia ;)

Kroppkakor är en maträtt som finns i olika varianter längs Smålandskusten, i Blekinge, på Öland samt på Gotland. Den utgörs av "bollar", ungefär i tennisbollsstorlek, bestående av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök eller annan fyllning.

Kroppkakor finns i många mer eller mindre lokala varianter. Blekingekroppkakorna, även kallade gråa kroppkakor, innehåller nästan bara råriven potatis och endast en liten mängd mjöl. Öländska kroppkakor görs på till största delen rå, riven potatis och med visst inslag av kokt potatis. En variant av dessa är fyllning av lax, med dillgrädde som tillbehör och detta är Ölands landskapsrätt. Smålandskroppkakor har mycket mer kokt potatis i degen. Dessa kroppkakor blir ljusare till färgen. Gotländska kroppkakor görs nästan helt på kokt potatis och blir vita. I Blekinge och Öland finns varianter på kroppkakor som istället för tärnat fläsk har antingen sjöfågel eller ål som fyllning. En version, kallad "blinning", är en kroppkaka utan fläsk eller lök. I många kroppkakor ingår kryddpeppar som ger en karaktäristisk smak.

Kroppkakor kan ätas med gräddmjölk och lingonsylt, eller med skirat smör och lingonsylt. På Gotland serveras de traditionellt med en bechamelsås med extra fyllning i

En liknande maträtt som är vanlig i Norrland är palt. En skillnad är att palt alltid baseras på rå potatis, vilket gör palten fastare, samt att den har annan fyllning och saknar lök.
Servarade lite frysta grönsaker till som värmdes i micron i vatten, serverade kroppisarna (mitt nya smeknamn)
med skirat smör & lingonsylt.
 
Mitt betyg av kroppisarna:
 
Gick grymt snabbt att laga, typ 13,5 min (koka upp vattnet i kastrullen 3 min, klippa upp förpackning samt dumpa kroppisarna i kastrullen 5 sekunder, sjuda kroppisarna i vattnet 10 min (steka tar mindre tid), skira smöret samt läggar upp på tallrik 25 sekunder!
 
Stekta MMMM (riktigt goda med lite krispig yta, like a lot!
Kokta: MMM (mja dem funkade var goda, fast lite tunga/mer degiga i konsistensen än dem stekta, smaken av kryddpeppar kom fram mer kraftigt)
Hampus beyg: HHHHH (Han är ju inte direkt svårflörtad med mat!, slukade allt, han fick dem ostekta)
 
Köp absolut & testa om du inte gjort det riktigt gott, här kommer det serveras fler gånger!!
 
/M
 

Superstart på måndagen....

Vaknar 05.58 av Hampus som vill ha välling...skickar upp Fredde i tron om att det är söndag, men kommer i samma veva han tittar på mobilklocka och suckar på att..ojdå hans klocka ringer om en kvart och det är inte söndag utan måndag..jaja nu har jag ju väckt honom redan, så jag vänder mig om och "snoozar" är jättetrött i ögat! (Jag brukar ta morgonpassen på vardagarna, mitt "jobb" liksom) vaknar vid 7.32 av Hampus som vill gå upp, detta visar han genom att stå och "sjunga" i falsett i sängen! Yrvaken går jag upp i dem halvmörka rummen, tar med Hampus in i sovrummet och tänder sänglampampan, för att i nästa sekund bryta ut i asgarv när jag ser min lilla trollunges (med betoning på TROLL) frisyr!! Se själva....Tror att han gick och la sig med lite blött hår igår kväll ;)Ha en fantastisk måndag alla där ute!Kram/M